Binoclul este un instrument care poate fi utilizat în foarte multe activități, de la cele recreative, la cele de supraveghere și investigație. Totuși, una dintre activitățile în care regăsim frecvent binoclul este cea de vânătoare, indiferent dacă este vorba despre animale mari sau mici ori păsări.
Pentru succesul unei partide de vânătoare, calitatea și performanța unui binoclu sunt criterii esențiale. De aceea, este necesar să se opteze pentru un binoclu potrivit, care să faciliteze urmărirea, ochirea și apoi vânarea animalelor vizate.
Cum se alege binoclul pentru vânătoare?
Principalul criteriu de care ar trebui să se țină cont în alegerea unui binoclu este activitatea pentru care este necesar. În cazul unui binoclu pentru vânătoare (desfășurată adesea în pădure), factorul de amplificare pe care un binoclu trebuie să îl ofere este recomandat să fie cuprins între 6 și 8 ori.
Datorită acestor performanțe, instrumentul respectiv va permite observarea pe un timp îndelungat atât a unui animal mare, cât și a mișcărilor păsărilor. Dacă gradul de multiplicare este mai mare, va afecta focalizarea și orientarea vânătorilor, precum și claritatea imaginii obținute.
În acest caz, vânătorii pot alege să folosească un trepied pentru binoclu, astfel încât stabilizarea imaginii să poată fi asigurată.
Criteriile pentru alegerea unui binoclu profesional
Pe lângă activitatea căruia îi este destinat, binoclul mai trebuie să îndeplinească o serie de criterii și specificații tehnice.
Când vine vorba despre un binoclu profesional, performanțele acestuia sunt extrem de importante, mai ales că un astfel de dispozitiv este folosit pentru activități precise:
vânătoare;
urmărirea păsărilor (de către ornitologi);
chiar pentru observarea cerului (binoclu astral).
Prin urmare, principalele criterii pe care un binoclu profesional ar trebui să le îndeplinească și de care oamenii ar trebui să țină cont sunt următoarele:
Capacitatea de mărire a imaginii
Rolul pe care îl are binoclul este acela de a spori capacitatea naturală de a vedea a omului. De aceea, primul criteriu la cumpărarea unui astfel de dispozitiv, este capacitatea acestuia de a mări imaginea.
Acest aspect este marcat prin două numere care sunt despărțite de un „x” (10 x 50), primul dintre acestea fiind cel care reprezintă puterea de mărire. Ținând cont că pentru a observa un obiectiv aflat la o distanță mare și de faptul că binoclul este ținut în mâini, o putere de mărire care depășește 15x nu va oferi o imagine clară, stabilizarea acesteia fiind dificilă. În acest caz, este necesară:
fie să achiziționezi accesorii speciale, care au rolul de a oferi stabilitate;
fie să adaptezi o poziție care permite sprijinirea pe coate.
Tipul de binoclu
Pe piață, există trei categorii principale de binocluri, care diferă în funcție de sistemul optic pe care îl au, prețurile acestora fiind influențate de complexitatea acestui sistem. Astfel, cele trei tipuri de binoclu sunt:
binoclu fără prismă;
binoclu cu prismă H (Roof);
binoclu cu prismă Porro.
Dacă binoclul fără prismă este cel mai simplu tip, care poate fi folosit, în special, pentru activități recreative, cel cu prismă Porro este mult mai performant. Acesta din urmă are posibilitatea de a fi dotat cu lentile de mari dimensiuni, datorită ocularelor care sunt ținute la o distanță egală cu cea dintre ochi.
În schimb, binoclul Roof îmbină calitatea oferită de modelul Porro cu o dimensiune mai mică, care permite obținerea unei imagini clare și luminoase.
Diametrul lentilelor obiectivului
Cel de-al doilea număr care se află lângă cel referitor la puterea de mărire (10 x 50) reprezintă diametrul obiectivului. Cu cât obiectivele sunt mai mari, cu atât imaginea redată este mai luminoasă.
În ceea ce privește folosirea binoclului pe timpul zilei, recomandat este cel cu o dimensiune de 30 sau 32 mm, iar când vizibilitatea este redusă, în special pe timpul nopții, un diametru de aproximativ 50 mm poate fi suficient.
Pupila de ieșire
Valoarea pe care o are pupila de ieșire influențează capacitatea de a observa cu ajutorul binoclului și în condiții de vizibilitate mai redusă. Aceasta poate fi observată dacă se privește de la o distanță de aproximativ 30 cm prin lentilele binoclului.
Calitatea bună a unui binoclu se poate observa datorită pupilei, marginile bine conturate fiind specifice unui nivel ridicat de calitate.
Materialele din care este realizat binoclul
Materialele folosite pentru realizarea unui binoclu influențează atât calitatea acestuia, cât și rezistența pe care o are la șocuri și căzături.
Pentru realizarea prismelor unui binoclu se pot folosi două tipuri de sticlă, sticlă optică borosilicat sau sticlă optică crown. De asemenea, materialul plastic din care este fabricat un binoclu profesional trebuie să ofere și protecție împotriva umidității, deoarece un astfel de dispozitiv poate fi utilizat în foarte multe și diferite situații.
În concluzie, materialele și lentilele influențează cel mai mult calitatea și stabilitatea imaginii.
Pentru a obține o experiență desăvârșită de vânătoare, este esențial să te echipezi cu accesorii adecvate. De aceea, MLD Guns vine în întâmpinarea pasionaților de vânătoare o gamă diversă de binocluri și alte accesorii destinate acestei activități, la standarde superioare de calitate.
Scrie un comentariu