Vânătoarea de păsări este una dintre activitățile preferate ale vânătorilor de pretutindeni. În România pasionații de vânătoare au ocazia să-și pună abilitățile dobândite prin practică, însă trebuie să țină cont de prevederile cadrului legislativ. 

Pot fi folosite arme cu alice, ele prezentând un nivel înalt de rezistență, fiind ideale pentru vânatul păsărilor. De asemenea, pot fi utilizate și arme semiautomate ele permițând focuri mult mai eficiente

Conform unor reglementări noi, 25 de specii de păsări din România nu vor mai putea fi vânate. Prin prisma unor solicitări adresate de către asociațiile pentru protecția mediului s-a decis ca vânătoare să nu fie permisă pentru mai multe specii de păsări migratoare.

În ordinul Ministerului Mediului erau stabilite cotele de recoltare pentru 39 de specii de păsări, însă ornitologii au tras un semnal de alarmă în privința a 25 dintre acestea, ele fiind în pericol prin prisma poziției de conservare nefavorabile. Astfel, ele sunt incluse pe lista speciilor ce trebuie protejate.

Ce aspecte trebuie să aibă în vedere vânătorii de păsări?La vânătoarea clasică a păsărilor, pot fi utilizate arme cu tevi lise și capcane. Până acum, din cauza braconierilor, spre exemplu, câteva specii au dispărut de pe teritoriul acestei țări. Se spune că ultimul vultur bărbos a fost împușcat în 1927, dar la 80 de ani distanță acesta a reapărut, fiind văzut un exemplar din această specie. Vulturul bărbos este considerată cea mai mare pasăre din Europa.

Conform legii, vânătoarea este permisă strict vânătorilor care îndeplinesc toate aceste condiții:

 • au permis de vânătoare eliberat în România;

 • dețin autorizații eliberate de gestionar în acord cu cota de recoltă și cu reglementările tehnice privind organizarea și practicarea activităților de vânătoare;

 • prezintă documente care le atestă dreptul de a purta și de a folosi arme de vânătoare;

 • posedă asigurare împotriva accidentelor.

Este important de cunoscut faptul că deținerea și utilizarea armei de vânătoare impune o mare responsabilitate atât în timpul practicării activității, cât și în afara ei.

De asemenea, vânătoarea este permisă în perioadele, în condițiile, în locurile și cu mijloacele prevăzute de legea  407/2006, privind exercitarea vânătorii, cu modificările și completările ulterioare.

Care sunt cele mai fragile specii de păsări?

Persoanele preocupate de conservarea speciilor din țara noastră au subliniat că printre păsările aflate în pericol de dispariție se află ciocârlia de câmp și s-au declarat îngrijorate că noua lege a vânătorii, care prevede cote zilnice, în loc de cote anuale, ar putea pune și mai mult în pericol viețuitoarele fragile. 

În cazul ciocârliei de câmp, până de curând cota anuală prevedea că pot fi vânate 400.000 de exemplare. Dar din cauza cotelor zilnice, ornitologii se tem că numărul acestor păsări speciale ar putea ajunge într-un an la 1 milion de exemplare vânate, în condițiile în care în România numărul lor total inventariat este de circa 1,5 milioane. 

Ciocârlia de câmp este asociată, de regulă, cu terenurile agricole, dar poate fi văzută și pe lunci sau pajiști sau la periferia terenurilor mlăștinoase. Ea se hrănește vara cu insecte, toamna cu  semințe, iar iarna preferă resturile vegetale. 

Pelicanul creț este una dintre speciile cu tradiție în ceea ce privește protecția oferită de lege. În 1933, el a fost declarat Monument al naturii, fiind protejat din anul 1955. 

Una dintre cele mai frumoase păsări de pe meleagurile românești este cu siguranță lebăda albă, care de asemenea este protejată prin lege. Lebăda de iarnă este o pasăre migratoare de talie foarte mare, cu ciocul galben și cu picioarele negre. Glasul ei puternic, ca de trompetă e particularitatea prin care se remarcă pe lacurile litorale și în Delta Dunării. Vânătoarea sa este interzisă prin lege, la fel ca și în cazul lebedei de vară.

O altă specie iubită în țara noastră este și turturica, ale cărei principale amenințări sunt vânătoarea și modificările practicilor agricole. Utilizarea pesticidelor în agricultură diminuează foarte mult resursele de hrană ale acestor păsări, iar distrugerea benzilor cu arbuști și tufe dintre parcelele agricole au condus la reducerea locurilor de cuibărit și, din nou, a resurselor de hrană. Braconajul este și el un element care periclitează această specie tot mai mult în ultimii ani.

Cocoșul de munte se regăsește printre speciile protejate prin lege, acesta aflându-se în pragul dispariției în România. Acesta este un motiv pentru care pasărea este foarte greu de observat și de fotografiat. Pentru mulți vânători, această specie a fost privită drept un trofeu, însă astăzi din păcate există un număr mic de exemplare, fapt pentru care sunt realizate eforturi pentru a conserva această specie. 

În plus, defrișările masive care au avut loc după 1990 au mai constituit încă un pericol pentru această specie fiindu-i amenințat și spațiul vital.

Și rândunica se află pe lista păsărilor protejate în România. Ea este o pasăre migratoare, insectivoră, care cuibărește din Africa și până în Europa, având 8 subspecii. Pentru că se hrănește cu multe insecte care dăunează agriculturii, este considerată una dintre cele mai folositoare păsări. Pentru a stopa declinul speciei, este nevoie de punerea în practică a mai multor măsuri, precum: încurajarea policulturii, reducerea utilizării pesticidelor chimice, interzicerea distrugerii cuiburilor etc.

Ce alte specii mai sunt pe lista păsărilor protejate?

Pe lângă ciocârlia de câmp, mai sunt și alte specii care trebuie ocolite în sezonul de vânătoare 2021-2022, fiind ocrotite prin lege, și anume: 

 • coțofana;

 • gâsca de vară;

 • prepelița;

 • porumbelul gulerat;

 • cocoșul de mesteacăn;

 • dropia;

 • corbul;

 • egreta mare și egreta mică;

 • spârcaciul;

 • lebăda cucuiată;

 • pelicanul comun;

 • lopătarul;

 • stârcul cenușiu;

 • sfrânciocul mare;

 • șorecarul încălțat;

 • uliul;

 • vulturul (codalb, pescar, hoitar, pleșuv sur și pleșuv brun);

 • huhurezul mare și huhurezul de pădure;

 • gaia roșie.

Pentru că sunt în pericol de dispariție, multe specii de păsări care trăiesc sau migrează în România sunt ocrotite prin lege, astfel că este strict interzis vânatul lor.

În vederea achiziționării armelor de vânătoare, MLD Guns furnizează o gamă variată de arme, echipamente și accesorii potrivite activității de vânătoare. Pe site-ul lor regăsești numeroase modele de arme de la branduri cunoscute și apreciate pentru tehnologia de ultimă generație folosită și design-ul deosebit.