Anumite situații fac din deținerea unui pistol de autoapărare o decizie înțeleaptă. Cu o astfel de armă, poți prelua puterea într-un moment în care viața ta este pusă în pericol, cum ar fi un o efracție în locuința ta. Această situație pune în pericol toți membrii familiei și proprietățile tale. De aceea, este important să fii precaut(ă) și să ai oricând soluții la îndemână.

Legea din România permite deținerea a doua arme neletale destinate autoapărării, care poate fi purtată doar cu avizul aferent portului și folosirii acesteia. Trebuie să știi că permisul de port armă nu îți oferă automat și posibilitatea de a achiziționa una, fiind nevoie de autorizare pentru această acțiune. 

Dacă nu te încântă ideea de a urma procedura de obținere permis port arma și dorești o variantă mai accesibilă, trebuie să știi că există și opțiunea de a-ți achiziționa un pistol care nu necesită permis. Iată 10 dintre acestea, precum și câteva dintre specificațiile pe care trebuie să le știi despre fiecare: 

1. Pistol WALTHER PGS

Acest pistol cu piper este compact, ușor de transportat și de folosit. Îl poți ține în geantă, de unde să-l scoți rapid în cazul în care ești agresat și vrei să ții atacatorul la distanță. 

Cu o greutate de doar 107 grame, acest pistol cu piper are un jet de pulverizare de 4-5 m, în funcție de vreme. Pentru ca pistolul să nu se descarce accidental, este prevăzut cu o siguranță. Dacă vrei să schimbi cartușul, poți alege unul cu jet de piper, gel sau apă pentru antrenament.

2. Pistol neletal cu piper Glock 19

Glock 19 este un pistol cu piper care imită perfect din punct de vedere vizual pistolul letal cu același nume. Spray-ul se introduce foarte ușor, iar precizia de țintire este bună chiar și pe timp de noapte. Având o greutate de 400 grame, acest pistol are capacitatea de a elibera un jet lacrimogen pe o distanță de până la 5 metri.

3. Pistol cu gaz lacrimogen Ruger PMG 37

Acest pistol cu spray lacrimogen are un efect puternic asupra persoanei țintite, care nu va mai putea să țină ochii deschiși o jumătate de oră. Acest pistol are o greutate de 415 grame și imită perfect modelul unui pistol real, ceea ce generează un puternic impact psihologic pentru atacator. Un tub este de ajuns pentru 9 apăsări scurte sau 2 mai lungi.

4. Pistol Umarex Airsoft Beretta M92FS, Calibru 6mm, 12BB, 0.5J

Acest pistol cu acționare manuală are o greutate de aproximativ 600 de grame și o lungime de 216 mm, având capacitatea de a înmagazina 12 proiectile. Manșonul metalic contribuie la aspectul realist al pistolului, fiind produs sub licența oficială Beretta.

5. Pistol Umarex CO2 Airsoft Elite Force Race Gun, Calibru 6mm, 16BB, 2J

Această armă de tip airsoft dispune de siguranță cu piedică și de o capacitate de încărcare cu 16 proiectile. Încărcat, pistolul are o greutate de 1300 grame. 

Acesta are avantajul de a fi dotat cu dispozitiv de ochire, iar cu o singură butelie CO2 se pot trage până la 200 focuri. În general, acest pistol este destinat antrenamentelor de tir.

6. Pistol CO2 Airsoft Walther PPQ M2, Calibru 6mm, 22BB, 1J

Acest pistol este potrivit indiferent de nivelul de pregătire la care te situezi în ceea ce privește trasul cu arma. Are o greutate de 630 grame, o capacitate de 22 de proiectile și sistem de tragere cu butelii CO2.

7. Pistol Airsoft Arc Heckler & Koch P30, 6mm, 23BB, 0.5J

Acest pistol are o capacitate de magazie pentru 23 de proiectile, fiind o replică fidelă a pistolului Heckler & Koch P3. Greutatea acestuia este de 370 grame, modul de tragere fiind prin repetiție. 

După fiecare tragere, armarea se face manual. Acesta este foarte compact și ușor de manevrat.

8. Pistol Airsoft Umarex Beretta 92FS, 6mm, 26BB, 1.3J

Pistolul dispune de o capacitate a încărcătorului de 26 de proiectile, iar o singură butelie CO2 este de ajuns pentru a trage un număr de până la 200 de focuri. Cu piedică manuală și greutate de aproximativ 600 grame, acest pistol de tip airsoft reprezintă un pericol pe distanțe de până la 150m.

9. Pistol Umarex CO2 Airsoft Walther T4E HDR 50, Calibru 50, 6BB, < 7.5J

Acest revolver are un aspect impunător și poate încărca până la 6 proiectile. Acestea se încarcă foarte rapid și butelia CO2 asigură puterea, fiind plasată în mânerul pistolului. 

Are o greutate de 675 grame și este ușor de folosit chiar și în cele mai tensionate situații. Dispune și de siguranță, tocmai pentru a nu fi declanșat în mod accidental.

10. Pistol cu gaz lacrimogen Diplomat TW-1000

Acest pistol este ideal pentru a te apăra în situațiile în care ești atacat chiar în propria casă. Prin pulverizarea de gaz lacrimogen, agresorul nu va mai avea posibilitatea de a deschide ochii în jur de 30 de minute, iar tu vei avea șansa să scapi sau să chemi poliția. Acest pistol are o greutate de doar 75 grame, fiind ușor de transportat și de utilizat. 

Concluzii

Aceste pistoale nu sunt destinate să rănească pe nimeni, ci doar să ofere persoanelor aflate într-un real pericol șansa de a evada. În cazul pistoalelor cu piper, atacatorii nu vor mai putea deschide ochi, iar tu vei putea să fugi sau să suni rapid la 112. Folosind o astfel de armă, te asiguri că scapi din mâinile agresorilor pe tine sau pe cineva drag, fără a ajunge la săvârșirea unei fapte grave.

Nu trebuie să îți faci griji cu privire la sănătatea agresorului dacă după pulverizarea spray-ului paralizant nu mai poate să deschidă ochii și devine agitat, confuz și speriat. Acesta este de fapt efectul spray-ului, iar starea sa de sănătate nu va fi afectată în cele din urmă. Spray-ul doar creează un răgaz pentru ca tu să poți lua atitudine și să te impui în fața agresorului, după care să scapi și să chemi întăriri.