Utilizată pentru tir sportiv, controlul dăunătorilor sau agrement, pușca cu aer comprimat (pușca AC) este o armă care oferă nenumărate avantaje.  Dar la fel ca oricare altă armă, alegerea unei puști cu aer comprimat depinde de nivelul de calificare, buget, așteptări și scopul utilizării. 

Descoperă, în rândurile următoare, cum funcționează, unde poate fi utilizată, ce tipuri există și ce criterii trebuie să iei în calcul atunci când alegi o pușcă cu aer comprimat.

Ce este pușca cu aer comprimat?

Arma cu aer comprimat Hatsan Dominator 200W (Dominator 200W) - Arme aer comprimat - Hatsan (by www.mldguns.ro)

Conform legislației, o pușcă cu aer comprimat este o pușcă neletală a cărei proiectil este împins de expansiunea aerului comprimat sau a gazelor (de exemplu, dioxid de carbon) supuse unui nivel ridicat de presiune.

Ce tipuri de puști cu aer comprimat există și cum funcționează?


Pușca cu aer comprimat cu acționare pe sistem pe arc

Puștile cu aer acționate cu arc dispun de o manivelă aflată pe suprafața țevii, pe care operatorul o trage între lovituri. Maneta strânge arcul intern și permite aspirarea aerului, provocând comprimarea responsabilă de propulsarea proiectilului la apăsarea pe trăgaci.  Totuși, armarea țevii durează destul de mult, iar arma trebuie încărcată cu un singur proiectil. 

Ca avantaje, acest gen de pușcă este mai ieftină, mai ușor de folosit și foarte rezistentă. Dispune de o construcție relativ simplă, care nu necesită măsuri complexe de întreținere (ci doar schimbarea arcului după un anumit număr de utilizări). Totodată, ea nu implică și alte surse de lansare a proiectilului, fiind necesară doar acționarea arcului respectiv.  

Cu toate acestea, trebuie să efectuezi o practică constantă pentru a obține precizie în timpul tragerii. Acest lucru are loc deoarece reculul crește direct proporțional cu puterea arcului și presiunea creată prin comprimarea lui. În plus, la aceste arme se recomandă montarea unor lunete de calitate cu ajutorul unor elemente solide de prindere.

Pușcă cu aer comprimat alimentată cu CO2

Ținând cont de cât de ușor pot fi folosite, puștile cu AC cu CO2 sunt foarte populare, în special pentru competițiile de tir simulate. Ele utilizează un recipient mic de dioxid de carbon lichid pentru a crea presiune. La declanșare, o supapă internă de mici dimensiuni elimină un jet de CO2 în stare gazoasă în spatele proiectilului. 

Aceste puști sunt deosebit de silențioase și precise, însă ar trebui să ai mereu cu tine o sursă de CO2 de rezervă (achiziționată separat).

Pușcă pneumatică cu aer comprimat 

Puștile pneumatice cu aer comprimat implică o acțiune de pompare pentru a comprima intern aerul pentru fiecare armare. Există puști pneumatice:

 • single-stroke, care oferă mai puțină energie și precizie la bot;

 • multi-stroke, care furnizează cantități variate de putere în funcție de nevoile trăgătorului. Majoritatea armelor pneumatice multi-stroke dispun de un mecanism care blochează pârghia atunci când este atinsă presiunea maximă.

Pușcă pneumatică pre-încărcată cu aer comprimat (PCP)

Puștile pneumatice preîncărcate se remarcă printr-un cilindru tubular mic montat sub țeavă. O pompă sau un rezervor de scufundare umple acest cilindru cu aer de înaltă presiune. Funcționând pe același principiu ca pușca pe bază de CO2, pușca PCP nu are limită de temperatură și poate fi semiautomată. Din moment ce sunt puternice și oferă o precizie ridicată, puștile PCP au prețuri mai mari, iar utilizarea sau cumpărarea lor solicită permis pentru arme de foc.

Încărcarea acestei puști este mult mai rapidă. Și în cazul lor, este necesară o pompă manuală sau un rezervor externe pentru a beneficia de un număr mai mare de lovituri, toate la precizie, viteză și putere similare.

Unde poți utiliza puștile cu aer comprimat?


Aceste arme pot fi folosite pentru: 

 1. Tragerea la țintă este un termen care include mai multe activități, cum ar fi:

 • Plinking - reprezintă o activitate de tragere, din plăcere, la ținte alternative

 • exersarea la poligon;

 • competiții de tir sportiv. 

Ce criterii trebuie să iei în considerare la cumpărarea unei arme cu AC?


Factorii care joacă un rol major în alegerea armei potrivite sunt:

 • Precizie și putere – în primul rând trebuie să îți stabilești scopul pentru care dorești să cumperi o astfel de armă. În tragerile la țintă pentru amatori, s-ar putea ca precizia să nu fie un criteriu important. Pe de altă parte, în competițiile sportive, precizia joacă un rol major. Ea presupune o viteza constantă a proiectilului, care ține cont de sistemul de propulsie și de fps. Puterea unei astfel de puști se referă la viteza unui proiectil în raport cu botul (la părăsirea țevii puștii). Cu cât proiectilul este mai greu, cu atât puterea va fi mai ridicată la lovire.

 • Durabilitate și siguranță – nivelul acestor aspecte ține cont de scopul pentru care utilizezi această armă. 

 • Metode de propulsie – cu CO2, pneumatică, pneumatică preîncarcată sau cu arc.

 • Muniție – există diferite tipuri de proiectile pentru arma cu aer comprimat, însă alegerea lor depinde de activitatea desfășurată și metoda de propulsie a armei.

 • Accesorii – contribuie la creșterea preciziei și longevității puștii cu aer comprimat, precum și la protecția celui care o utilizează. 

 • Sisteme de încărcare și rezerve externe – în cazul puștilor cu CO2 sau preîncărcate, sistemul de propulsie are nevoie de rezerve. Acest lucru ține cont de cât de des vei folosi arma.

 • Truse de curățare – adesea, puștile cu aer comprimat nu necesită măsuri dificile de întreținere. Cu toate acestea, pentru pușca cu sistem pe arc, vei avea nevoie de ulei de silicon pentru arc, perii de curățare pentru îndepărtarea ruginii și ulei pentru păstrarea exteriorului puștii.

Ai nevoie de permis și de antrenamente speciale pentru utilizarea acestei arme?


Pentru a cumpăra legal o armă cu aer comprimat, este necesară deținerea unui permis port-armă. În vederea obținerii acestui document, cetățeanul trebuie să depună la Poliție un dosar cu actele care atestă îndeplinirea condițiilor din art. 58 alin. (2) din Legea 295 din 2004.

În plus, utilizarea pentru prima dată a aceste arme solicită un antrenament special prin care să înveți să o manipulezi și să obții o precizie ridicată a țintei.

Dacă ești în căutarea unei puști cu aer comprimat, accesează site-ul nostru și descoperă gama variată de puști și accesorii pentru activitățile de tir sportiv sau agrement.