Vânătoarea este o pasiune costisitoare, unii dintre vânători fiind dispuși să investească sume importante pentru a-și completa echipamentul necesar pentru o sesiune de acest gen, precum și pentru diverse accesorii specifice. 

Dintre acestea, elementul esențial pentru vânătoare este arma. Din acest motiv, alegerea armei de vânătoare potrivite și întreținerea acesteia pentru o durată de viață îndelungată sunt extrem de importante. 

Este important de menționat însă că pentru a deține o armă de vânătoare și pentru a putea practica această pasiune, este necesar să ai atât un permis pentru posesie de armă, cât și un permis de vânător

Când și de ce se curăță armele de vânătoare? 


Pentru păstrarea în bune condiții de funcționare și pentru o perioadă îndelungată de timp, se recomandă ca armele de vânătoare să fie curățate după fiecare folosire, indiferent dacă este vorba despre o sesiune de vânătoare sau un antrenament în poligon. 

De asemenea, modul de curățare al armei de vânătoare diferă în funcție de tipul folosit și de materialul din care aceasta este realizată. De exemplu, procedurile aplicate unei arme cu țevi cromate lise, mai ales cu intensitate mai mare, nu pot fi folosite și în cazul unei arme cu țevi necromate. 

În ceea ce privește întreținerea unei carabine, aceasta trebuie curățată foarte bine la exterior (toate piesele), iar pentru curățarea țevii se poate utiliza un puf de spray degripant și o periuță de păr împreună cu un tampon de puf. 

Periodic, mai ales după terminarea sezonului de vânătoare, este recomandat să se efectueze o curățare mai amănunțită a armelor folosite, după care este necesar ca acestea să fie depozitate în siguranță, în spații special amenajate și asigurate. 

Ce ar trebui să conțină o trusă de curățare pentru armele de vânătoare? 


Pentru curățarea armelor de vânătoare sunt necesare anumite accesorii special concepute pentru acest lucru. Acestea pot fi cumpărate atât individual, dar o soluție mai avantajoasă este alegerea unor truse pentru curățarea armelor de vânătoare, care conțin aproximativ toate elementele necesare unui astfel de proces. 

O astfel de trusă poate include următoarele componente: 

 • solvent de curățare, folosit pentru îndepărtarea reziduurilor mai mari de pe țeava puștii; 

 • perie de nylon, potrivită părților sensibile ale armei sau la care se ajunge mai greu;

 • perie de bronz, care trebuie folosită prima dată, pentru a elimina reziduurile de carbon;

 • suportul pentru tamponul de bumbac;

 • tampoane din bumbac, prevăzute cu mânere din lemn, lungi;

 • tijă de curățare, folosită pentru reziduurile foarte mici sau pentru uleiul în exces de pe țeavă;

 • patch, asemănător cu suportul pentru tampoane;

 • plăci de curățare, din material textil, de diferite texturi și grosimi;

 • alte tipuri de perii;

 • cârlig pentru curățare;

 • șarpe pentru curățarea profundă a țevii. 

Cu cât un astfel de kit cuprinde mai multe accesorii, cu atât acesta este mai bun, deoarece poate fi folosit pentru curățarea mai multor tipuri de arme de vânătoare. 

Cum se curăță armele de vânătoare? 


Procesul de curățare a armelor de vânătoare face parte din rutina oricărui vânător și este foarte important pentru menținerea acestora în stare funcțională optimă. De aceea, pentru a putea desfășura acest procedeu astfel încât să nu deterioreze componentele armei, vânătorii pot ține cont de câteva sfaturi, care vin în sprijinul lor: 

 • Cheia de închidere nu trebuie pocnită 

Acționarea cu grijă a cheii de deschidere și închidere a armei are rolul de a prelungi viața acesteia, deoarece în acest mod se evită lovirea pieselor de închidere, din cauza tensiunii arcului. În cazul în care vânătorii nu vor acorda suficientă atenție acestui aspect, aceștia se pot confrunta cu apariția unor vibrații în timpul tragerilor, iar cu timpul, dacă nu sunt reparate, acestea pot duce la defectarea armei de vânătoare.  

În plus, aceste vibrații au o influență puternică și în timpul sesiunii de vânătoare, deoarece poate modifica punctul de lovire sau ținta cu o medie de aproximativ 10 cm pentru fiecare 50 de metri.

 • Percutarea armei în gol poate avea efecte neplăcute

Percutarea în gol, indiferent dacă se dorește dezarmarea armei sau carabinei, va determina stemuirea cuiului percutor și va conduce la o sensibilizare a basculei sau chiulasei. Toate acestea pot avea un efect dezastruos asupra unei arme de vânătoare, pentru că pot provoca ruperea unor piese ale acesteia, cum ar fi percutorul. O soluție mai eficientă poate fi folosirea unor cartușe cu amortizoare. 

 • Curățarea poate fi făcută și a doua zi 

Dacă sesiunea de vânătoare are loc într-o zi ploioasă, majoritatea vânătorilor vor avea grijă să își curețe arma după finalizarea acesteia, pentru a o proteja de rugină. Ceea ce este important de reținut este faptul că umiditatea nu rămâne la suprafața puștii, ci pătrunde și în interiorul acesteia. De aceea, este recomandat ca odată ajunși la adăpost, vânătorii să demonteze arma și să îi așeze componentele pe un material textil până a doua zi. 

De asemenea, și temperatura camerei în care este lăsată aceasta este importantă, pentru că o temperatură prea mare poate duce la uscarea rapidă a patului din lemn al armei, care devine apoi casant. 

 • Peria de plastic și ulei pentru componentele care se mișcă sunt foarte importante

Pentru curățarea armelor de vânătoare se preferă ca prima dată să fie folosită peria de plastic, din kitul de curățare, aceasta având rolul de a îndepărta toate reziduurile. Ulterior, se poate trece la peria de sârmă și la celelalte tipuri de perii. 

În cazul armelor de vânătoare care au componente supuse permanent frecării, în timpul utilizării acestora – zăvoare, stifturi – este esențial să se adauge o picătură de ulei pe acestea de fiecare dată când sunt curățate. În acest fel, piesele se gripează și pot influența negativ modul de funcționare a armelor. 

Prin urmare, este foarte importantă curățarea armelor de vânătoare după fiecare utilizare, acest proces având rolul de a le păstra într-o stare de funcționare optimă, dar și de a le prelungi durata de viață. La fel de important este însă și folosirea unor produse special concepute pentru efectuarea unor astfel de proceduri, realizate din materiale de bună calitate. Dacă ești în căutarea unor produse de întreținere pentru armele tale de vânătoare, apelează la MLD GUNS