Vânătoarea este o activitate recreativă pe care unii o blamează, în timp ce alții o apreciază și fac din aceasta o adevărată pasiune. În plus, există situații în care această activitate reprezintă singura soluție pentru a putea rezolva problemele cauzate de un număr foarte mare de animale sălbatice, care se apropie foarte mult de gospodăriile oamenilor.

Vanatoarea de mistreti este o provocare pentru orice vânător, iar pentru a asigura rezultate pozitive, vânătorul trebuie să dețină un echipament corect și totodată să fie informat cu privire la cadrul legal care reglementează activitatea de vânătoare.

În acest articol vei descoperi mai multe informații utile despre prevederile legale legate de vânătoarea de mistreti, precum și echipamentul necesar în această activitate.

Care sunt prevederile legale referitoare la vânătoarea de mistreți?

În ultima perioadă, tot mai mulți oameni, în special din zona rurală, se plâng de pagubele generate de porcii mistreți atât pe ogoare, cât și în apropierea gospodăriilor lor. Motiv pentru care vânarea unui anumit număr de exemplare ar putea fi soluția de care aceștia au nevoie. 

Totuși, aceste decizii nu se iau nici de gospodari sau de vânători, ci de autoritățile locale și naționale responsabile cu protecția mediului și implicit vânătoare și protecția fondului cinegetic. În urma unor analize realizate de reprezentanții acestora, s-a putut stabili numărul de porci mistreți ce pot fi vânați într-o sesiune de vânătoare. 

Oice persoană care intenționează să practice vânătoare de mistreți trebuie să dețină atât un permis de vanatoare, un permis de port-armă, cât și toate autorizațiile necesare desfășurării acestei activități.

Dacă încă nu ești vânător sau abia ai început să descoperi această activitate interesantă, trebuie să știi că pentru a obține un permis de vânătoare trebuie să fii înscris la o Asociație a Vânătorilor și să efectuezi practică timp de un an pe un fond de vânătoare pe care aceasta îl deține. Ulterior, în urma promovării unui examen de certificare, care are loc la finalul anului de practică, vei primi și permisul de vânătoare. 

În timpul pregătirii practice, vei obține toate informațiile esențiale legate de echipamentul necesar, acesta incluzând articole de protecție, dar mai ales arma de vanatoare, al cărei model diferă în funcție de tipul de vânat. În cazul vânatului de dimensiuni mari, poți începe cu o arma cu alice, cum este modelul FABARM ELOS B2

Fabarm este un producător cunoscut și apreciat pentru produsele lui inovative, reușind să îmbine perfect esteticul cu funcționalitatea. Din punct de vedere tehnic, țevile sunt realizate din bare din aliaj de oțel nichel crom molibden, un material foarte rezistent, minimizând astfel orice risc de uzură. Totodată, acest tip de armă înregistrează o performanță de excepție a focurilor datorită socurilor performante și calității superioare a țevilor.

Când este sezonul de vânătoare al mistreților? 

Pe lângă situațiile excepționale prezentate mai sus, când este absolut necesar intervenția vânătorilor pentru a elimina pericolul prezentat de animalele sălbatice, perioada în care este permisă vânătoarea exemplarelor din această specie este cuprinsă între 1 iulie și 31 ianuarie. 

În această perioadă pot fi vânați mistreți de orice categorie, indiferent că sunt masculi, femele sau pui. În schimb, conform Legii nr. 149/2015 se permite vânătoarea mistreților masculi pe toată perioada anului. Motiv pentru care aceștia reprezintă unul dintre cele mai vânate exemplare de animale sălbatice de pe teritoriul țării noastre. 

Există câteva fonduri de vânătoare care favorizează organizarea de grupuri de vânătoare, printre care: 

  • Fondul de vânătoare de la Cincu, județul Brașov;

  • Breaza, județul Suceava, 

  • Oradea –jud. Bihor, 

  • Botiza – din zona Maramureșului;

  • Vizantea – din regiunea Vrancea etc.

Din ce este format echipamentul de vânătoare? 

Pentru a putea participa la o acțiune de vânătoare, este necesar să fii echipat complet, atât pentru a fi în siguranță în timpul activității, cât și pentru a fi camuflat astfel încât animalele sălbatice să nu sesizeze prezența oamenilor.

Un astfel de echipament este format din articole care au rolul de a izola mirosul uman, camuflaj – care poate fi ori pe suprafața pieselor vestimentare, fie accesorii special dedicate acestui aspect. Totodată, nu lipsește protecția împotriva capriciilor vremii, ea având un rol esențial în asigurarea unui nivel optim de confort pentru a desfășura o astfel de activitate. 

Cel mai important element al acestui echipament de vanatoare este arma și muniția necesară acesteia. Există numeroase modele de arme de vânătoare, însă pentru a alege arma potrivită este necesar să apelezi la un specialist. Totuși, trebuie să ții cont de prevederile legale care fac referire la acest aspect, conform cărora sunt sancționate toate persoanele care nu utilizează armele de vânătoare potrivite speciei pe care o vânează.

Prin urmare, în funcție de preferințe și de bugetul deținut, te poți îndrepta către arme cu alice produse de Fabarm, fiind un producător recunoscut pentru inovațiile sale în materie de arme de vânătoare.

În ceea ce privește muniția, pentru porci mistreți sunt potrivite atât cele cu proiectilul unic de calibrul 12/70, BRENNEKE Super Sabot, 31.80G, cât și cele cu proiectilul unic de calibrul 12/70, BRENNEKE Rubin Sabot Nature, 19.00G sau cel de calibrul  12/76, BRENNEKE Rubin Sabot, 28.00G. 

Care sunt etapele de desfășurare a vânătorii de mistreți? 

Cu toate că vânătoarea se poate realiza și pe cont propriu, de cele mai multe ori, vânătorii aleg să meargă în grupuri organizate. Astfel că, în această situație, sunt necesare anumite autorizații. 

În cazul vânătorii pe cont propriu, de cele mai multe ori, se alege metoda de vânătoare la pândă, care constă în așteptarea apariției unui mistreț în raza vânătorului. 

În ceea ce privește vânătoarea colectivă se practică o tehnică ce implică goana, ajutată de gonaci sau chiar câini. Gonacii au rolul de a determina mistreții să fugă în direcția vânătorilor. Cu ajutorul unor instrumente speciale – corn, goarnă – aceștia îi sperie pe mistreți, astfel încât să se îndrepte spre grupul de vânători. 

Prin urmare, succesul unei partide de vânătoare este influențat de mai multe aspecte: vremea, echipamentul de vânătoare, experiența vânătorului, metoda de vânat aleasă etc. De aceea, este esențial să fii foarte bine echipat, vigilent și responsabil.

În acest sens, MLD Guns vine în sprijinul pasionaților de vânătoare cu o gamă variată de arme, echipamente și accesorii, ce îndeplinesc toate standardele de calitate.