Având în vedere legislația în vigoare, toate persoanele care își doresc să dețină și folosească arme, indiferent că vorbim de cele de pază și apărare, autoapărare, tir sportiv sau vânătoare, trebuie să efectueze întâi de toate un curs de arme si munitii.

Cursul de arme si munitii include atât o parte teoretică, cât și una practică, fiind conceput și susținut de către specialiști avizați în acest domeniu.

Cine poate urma cursul de arme si munitii?

Cursul de arme si munitii se adresează persoanelor fizice, care își doresc să dețină și să utilizeze arme pentru vânătoare, pază și apărare, tir sportiv sau autoapărare.

Concret, cursul de arme si munitii se adresează:

  • Persoanelor cu vârsta minimă de 18 ani, care nu prezintă antecedente penale și sunt declarate apte din perspectivă medicală/psihologică pentru posesia și utilizarea armelor și munițiilor;

  • Persoanelor membre în asociațiile de vânătoare, care urmăresc dobândirea permisului de vânătoare;

  • Persoanelor care vor să dobândească autorizația de achiziție a armelor, cu scopul de apărare și pază (în această categorie pot intra: demnitarii, militarii, polițiștii, magistrații -  aceștia pot să dețină arme și muniții atât pe perioada cât sunt în activitate, cât și după încetarea acesteia);

  • Armurierii și intermediarii autorizați;

  • Gestionarii de arme și muniții, ce fac parte din personalul unor societăți juridice care realizează operațiuni cu arme și muniții;

  • Persoanelor fizice care au în posesie arme neletale supuse autorizării, ele având obligația de a face dovada absolvirii cursurilor de instruire, în momentul prezentării la prima prelungire a valabilității permisului de armă.

Ce documente sunt necesare pentru efectuarea cursul de arme și muniții?

În ceea ce privește documentele necesare pentru înscrierea și efectuarea cursului de arme și muniții, fiecare persoană eligibilă, interesată să participe, trebuie să prezinte următoarele acte:

  • Actul de identitate (original și copie);

  • Aviz psihologic;

  • Fișa medicală;

  • Cazier judiciar pentru cursul de arme și muniții;

  • Cererea tip – aceasta se completează la poligon, fiind oferită de către specialiștii responsabili de desfășurarea cursului.

Este recomandat ca toate aceste acte să fie depuse din timp sau cel puțin cu 5 zile înainte de începerea cursului.

În ce constă cursul de arme si munitii?

Cursul de arme si munitii se axează pe două componente fundamentale:

  • partea teoretică, care se desfășoară într-o sală de curs;

  • partea practică, care se desfășoară la poligonul de tragere. 

Un avantaj major pe care îl prezintă acest curs îl reprezintă structura lui. Acesta este conceput astfel încât să ofere o experiență de instruire reală, într-un mediu sigur, axat pe nevoile cursanților.

Fundamentul considerațiilor teoretice îl reprezintă legea 295/2004, unde sunt descrise prevederile legale în ceea ce privește dreptul de posesie, utilizare și depozitare a armelor, indiferent de tipul acestora.

Pe parcursul cursului, aceștia vor acumula numeroase informații de ordin tehnic și legislativ, necesare în momentul deținerii și mânuirii armelor. În acest fel, toți cursanții vor cunoaște în detaliu cadrul legal privind regimul armelor și munițiilor, precum și regimul juridic al contravențiilor și infracțiunilor (în măsura în care normele sunt încălcate).

Sintetizând, obiectivele principale ce trebuie atinse în cadrul unui curs de arme și muniții sunt:

  • cunoașterea și înțelegerea reglementărilor legislative care privesc regimul armelor și munițiilor pe teritoriul României;

  • învățarea aspectelor teoretice privind mecanismele armelor și maniera corectă și responsabilă de folosire a lor;

  • cunoașterea unor informații tehnico-balistice ale armelor și munițiilor;

  • învățarea procesului de pregătire a muniției și armamentului pentru tragere etc.

Caracterul special al acestui domeniu obligă persoanele în cauză să respecte normele impuse de lege, eliminând astfel consecințele nefaste, care pot apărea pe fondul abaterii de la aceste prevederi.

După parcurgerea părții teoretice și exersarea în poligonul de tragere, absolvirea cursului se realizează prin susținerea unui examen teoretic și practic. În funcție de rezultate obținute, se va dobândi sau nu certificatul care atestă absolvirea cursului, precum și adeverința care permite utilizarea armelor deținute pentru anul în curs.

Concluzii

În cadrul unui curs de arme si munitii, participanții aprofundează cadrul legislativ privind utilizarea armelor și învață toate normele de siguranță necesare manevrării lor. După finalizarea cursului, se susține o evaluare teoretică și practică. 

Spre exemplu, cei care au obținut permisul de vânătoare/permisul port armă și toate autorizațiile necesare, aceștia își pot îndrepta atenția către achiziționarea unor arme și muniții. 

În acest sens, MLD GUNS pune la dispoziție un portofoliu variat de arme de vanatoare, arme de autoapărare și arme pentru apărare și protecție, toate la cele mai înalte standarde de calitate.