Armele de autoapărare sunt destinate celor care vor sa se protejeze singuri de agresori potențiali. De multe ori, trecem prin viață înarmați doar cu o convingere fermă că nouă nu ni se poate întâmpla ceva rău, că pericolul este în alta parte, în viețile altor oameni sau doar în filme. 

Realitatea statisticilor ne arată că putem fi expuși cel puțin o dată în viață la situații violente sau periculoase, în care doar o reacție rapidă și o armă potrivită ne poate pune la adăpost atât pe noi, cât și pe cei dragi.

Într-o lume nesigură, este important să stăpânim atât tehnicile de autoapărare, cât și instrumentele care ne-ar putea păstra în siguranță indiferent de pericolele care ne pândesc.

Înainte de a alege arma de autoaparare potrivită pentru tine, este important sa fii informat foarte bine care sunt variantele disponibile pe piața din România. Din acest articol vei mai afla și alte detalii utile legate de utilizarea unui astfel de produs. 

Ce este catalogat drept armă de autoapărare în România?

Arma este definită legal ca fiind „orice obiect sau dispozitiv a cărui funcționare determină:

 • aruncarea unuia/ mai multor proiectile, substanțe explozive (aprinse sau luminoase), amestecuri incendiare 

 • împrăștierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare”

Conform legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, armele de autoapărare sunt definite ca fiind "arme neletale scurte, special confecționate pentru a împrăștia gaze nocive, iritante, de neutralizare și proiectile din cauciuc, în scop de autoapărare".

Principalele tipuri legale de arme de autoapărare 

Pe piața din țara noastră există 3 tipuri principale de arme de autoapărare care pot fi folosite conform cadrului legal în vigoare.

 1. Pistoale sau spray cu gazeInstrumentele care folosesc gazele ca metoda de apărare sunt eficiente pentru a opri un atacator. În funcție de gazele pe care le conține (neurotropice sau lacrimogene), acest tip de armă are efecte diferite asupra persoanei căreia sunt aplicate. 

Gazele neurotropice duc la pierderea cunostintei agresorului și pot avea efecte pe termen lung asupra organismului acestuia. Se găsesc cu dificultate în România, pentru ca au fost interzise în majoritatea țărilor occidentale.
Pe de altă parte, gazele lacrimogene au un efect iritant la nivelul ochilor și al pielii, neutralizând potențialul agresor pentru o perioadă scurtă de timp. Majoritatea gazelor lacrimogene sunt ecologice, fiind realizate din extracte naturale (de piper sau ardei iute). 

Gazele pot fi lansate fie cu ajutorul unui spray de autoapărare(cu o rază de acțiune de câțiva metri), fie cu un pistol cu gaze.

Pistoalele cu gaze utilizează în loc de glonț, o capsulă cu gaz iritant. În momentul în care este declanșată arma, capsula se desface și gazul este împins cu putere în direcția persoanei vizate. Pistoalele cu gaze au un avantaj în plus. Zgomotul produs de pistolul cu gaze este identic cu cel produs de un pistol cu cartușe cu pulbere fapt care destabilizează considerabil agresorul și previne apropierea altor persoane periculoase. Aceste pistoale se încarcă asemenea unui pistol militar cu cartușe cu pulbere și sunt dotate cu o siguranță care previne descarcarea accidentală.

 1. Pistolul cu bile de cauciuc


Pistoalele cu proiectile din cauciuc (asemenea celor din plastic, ceară sau lemn) sunt recomandate sa fie utilizate doar în situații limită. În ciuda numelui, gloanțele din cauciuc au fie un miez metalic cu strat de cauciuc, fie un amestec omogen în care cauciucul este doar o componentă în proporție mică. Rolurile cauciucului sunt: 

 • de a minimiza efectele acestui glonț 

 • de a limita daunele pe care le produce. 

Deși mai puțin periculoase decat gloanțele clasice, ele pot provoca în continuare leziuni grave pe termen lung sau, în cazuri excepționale, chiar deces. Din acest motiv, trebuie folosite cu maximă precauție.

Acest tip de pistol este recomandat:

 • mai ales celor care locuiesc în zone periculoase;

 • persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile la agresiuni violente; 

 • persoanele nevoite să se deplaseze frecvent singure pe timpul nopții. 

Atunci când alegeți un astfel de produs, aveți în vedere că unele au o precizie mai mare decât altele. Astfel, este necesar să verificați:

 • performanțele produsului, 

 • materialele folosite, 

 • fiabilitatea în timp, 

 • țara de proveniență și precizia cu care este aruncat proiectilul spre țintă.

Un model recomandat este pistolul cu bilă de cauciuc FORT care beneficiază de caracteristici performante și o bună rezistență în timp. Aceste arme de autoapărare dispun de o țeavă perfect lisă, sunt realizate din oțel calitativ superior și sunt fiabile. Pistoalele FORT sunt ideale atunci când se dorește achiziționarea unei arme de autoapărare. Sunt create în fabrica de armament militar SIA FORT Ucraina, respectând standardele militare de performanță și precizie. Dar cel mai important avantaj al unui astfel de aparat, dincolo de caracteristicile ce ține de producția sa,  constă în siguranța pe care ți-o oferă în fata neprevazutului.  

 1. Aparatul pentru electroșocuri


Dispozitivele cu electroșocuri pentru autoaparare sunt acele arme care lansează șocuri electrice spre o anumită țintă. 

Atunci când alegem un aparat pentru electroșocuri trebuie să ținem cont criterii precum modul de a fi purtat și capacitatea de a fi simplu de utilizat. Trebuie sa avem în vedere că există 2 tipuri de aparate cu electroșocuri:

 • care implică un contact apropiat cu agresorul, 

 • care pot fi declanșate de la depărtare.

Important este ca arma sa fie mereu la îndemână, mai ales când ne deplasăm singuri noaptea sau prin zone periculoase. 

Deși presupune șocuri scurte, ele au voltaj mare. Dispozitivele generează o descărcare electrică ce întrerupe temporar funcțiile musculare și motorii ale agresorului. În același timp, provoacă un anumit nivel de durere, în timp ce atacatorul rămâne conștient. 

Tensiunea eliberată de aparatele electroșoc este cuprinsă între 30.000 și 150.000 de volți. Reacția este imediată, iar efectul este temporar (circa 15 minute). Acest timp variază în funcție de zona unde a fost aplicat. Totuși, dispozitivul oferă suficient timp victimei să cheme ajutor sau să ajungă chiar într-un punct de siguranță. 

În funcție de felul în care vrei să-l porți, exista dispozitive de autoapărare electroșoc sub formă de:

 • telefon

 • baston 

 • lanternă

Cele tip telefon sau lanternă sunt ușor de camuflat. Variantele tip baston permit imobilizarea agresorului de la o anumită distanță confortabilă, fiind preferate de persoanele în vârstă.

Cele mai recomandate sunt device-urile Taser - arme cu electroșoc cu care poți opri de la distanță un atacator, inclusiv unul fugar. Dispozitivul Taser proiectează unde care pot trece prin îmbrăcămintea agresorului, imobilizându-l pe o durată limitată de timp. Spre deosebire de aparatele care funcționează pe bază de baterii, acest dispozitiv necesită reîncărcare după fiecare utilizare. Dezavantajul ar fi că este mai greu de camuflat.

Portul armelor destinate autoapărării

Conform legii 295/2004 din România, cei care posedă arme de autoapărare au dreptul să poarte o singură armă neletală în vederea autoapărării (dintre cele achiziționate legal). Arma se poarta doar cu avizul care atestă dreptul de port și folosire.

Interdicții legate de armele de autoapărare

Exista și excepții, adică acele situații în care portul armei de autoapărare este interzis. Este vorba mai exact de locuri aglomerate, instituții, adunări publice sau alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege. 

O altă excepție este legată de influența băuturilor alcoolice, produselor și substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte asemănătoare, care afectează capacitatea rațiunii.

Testarea armelor de autoapărare


Chiar dacă sunt neletale, specialiștii din domeniul armelor recomandă reglarea și testarea periodică a pistoalelor de autoapărare. Aceste procese se realizează exclusiv în poligoane de tir amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. 

Este important ca proprietarii armelor sa fie conștienți de efectele și puterea armelor pe care le dețin. În eventualitatea unor situații limită, ei trebuie să reacționeze întotdeauna prompt și în cunoștință de cauză. Fiecare tip de pistol are o descărcare diferită. Din acest motiv, e esențial ca pistoalele să fie folosite de către persoane care au testat acțiunea lor în prealabil.

Recomandarea specialiștilor din domeniu se referă la folosirea unei arme de autoapărare doar în situația în care am epuizat toate celelalte opțiuni pașnice de a rămâne în siguranță. 

Deasemenea, în situația unui conflict sau amenințare nu este recomandată scoaterea unei arme de autoapărare cu scopul de a amenința agresorul. Adesea, atunci când se văd amenințați, agresorii pot avea reacții imprevizibile și periculoase. Folosirea armelor de autoapărare este justificată doar dacă ne este pusă în pericol integritatea corporală și siguranța vieții. Este reconfortant să știi că ai și această variantă - cea a unei arme cu care să ripostezi la un atac. A avea o armă la dispoziție te ajută să îți păstrezi luciditatea în situații limită și să evaluezi mai bine pericolul. 

Concluzii

Tot ce trebuie să știm este că fiecare dintre noi putem să avem la îndemână o armă de autoapărare atunci când ne simțim expuși la amenințări. Astfel de dispozitive sunt disponibile chiar și online, la prețuri accesibile. Alege varianta de armă de autoapărare care crezi ca se potrivește cel mai bine situațiilor la care ești expus în viața de zi cu zi.