
Armele de autoapărare sunt destinate celor care vor sa se protejeze singuri de agresori potențiali. De multe ori, trecem prin viață înarmați doar cu o convingere fermă că nouă nu ni se poate întâmpla ceva rău, că pericolul este în alta parte, în viețile altor oameni sau doar în filme.
Realitatea statisticilor ne arată că putem fi expuși cel puțin o dată în viață la situații violente sau periculoase, în care doar o reacție rapidă și o armă potrivită ne poate pune la adăpost atât pe noi, cât și pe cei dragi.
Într-o lume nesigură, este important să stăpânim atât tehnicile de autoapărare, cât și instrumentele care ne-ar putea păstra în siguranță indiferent de pericolele care ne pândesc.
Înainte de a alege arma de autoaparare potrivită pentru tine, este important sa fii informat foarte bine care sunt variantele disponibile pe piața din România. Din acest articol vei mai afla și alte detalii utile legate de utilizarea unui astfel de produs.
Ce este catalogat drept armă de autoapărare în România?
Arma este definită legal ca fiind „orice obiect sau dispozitiv a cărui funcționare determină:
aruncarea unuia/ mai multor proiectile, substanțe explozive (aprinse sau luminoase), amestecuri incendiare
împrăștierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare”
Conform legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, armele de autoapărare sunt definite ca fiind "arme neletale scurte, special confecționate pentru a împrăștia gaze nocive, iritante, de neutralizare și proiectile din cauciuc, în scop de autoapărare".
Principalele tipuri legale de arme de autoapărare
Pe piața din țara noastră există 3 tipuri principale de arme de autoapărare care pot fi folosite conform cadrului legal în vigoare.
Pistoale sau spray cu gaze
Instrumentele care folosesc gazele ca metoda de apărare sunt eficiente pentru a opri un atacator. În funcție de gazele pe care le conține (neurotropice sau lacrimogene), acest tip de armă are efecte diferite asupra persoanei căreia sunt aplicate.
Gazele neurotropice duc la pierderea cunostintei agresorului și pot avea efecte pe termen lung asupra organismului acestuia. Se găsesc cu dificultate în România, pentru ca au fost interzise în majoritatea țărilor occidentale.
Pe de altă parte, gazele lacrimogene au un efect iritant la nivelul ochilor și al pielii, neutralizând potențialul agresor pentru o perioadă scurtă de timp. Majoritatea gazelor lacrimogene sunt ecologice, fiind realizate din extracte naturale (de piper sau ardei iute).
Gazele pot fi lansate fie cu ajutorul unui spray de autoapărare(cu o rază de acțiune de câțiva metri), fie cu un pistol cu gaze.
Pistoalele cu gaze utilizează în loc de glonț, o capsulă cu gaz iritant. În momentul în care este declanșată arma, capsula se desface și gazul este împins cu putere în direcția persoanei vizate. Pistoalele cu gaze au un avantaj în plus. Zgomotul produs de pistolul cu gaze este identic cu cel produs de un pistol cu cartușe cu pulbere fapt care destabilizează considerabil agresorul și previne apropierea altor persoane periculoase. Aceste pistoale se încarcă asemenea unui pistol militar cu cartușe cu pulbere și sunt dotate cu o siguranță care previne descarcarea accidentală.
Pistolul cu bile de cauciuc
Pistoalele cu proiectile din cauciuc (asemenea celor din plastic, ceară sau lemn) sunt recomandate sa fie utilizate doar în situații limită. În ciuda numelui, gloanțele din cauciuc au fie un miez metalic cu strat de cauciuc, fie un amestec omogen în care cauciucul este doar o componentă în proporție mică. Rolurile cauciucului sunt:
de a minimiza efectele acestui glonț
de a limita daunele pe care le produce.
Deși mai puțin periculoase decat gloanțele clasice, ele pot provoca în continuare leziuni grave pe termen lung sau, în cazuri excepționale, chiar deces. Din acest motiv, trebuie folosite cu maximă precauție.
Acest tip de pistol este recomandat:
mai ales celor care locuiesc în zone periculoase;
persoanelor care fac parte din categoriile vulnerabile la agresiuni violente;
persoanele nevoite să se deplaseze frecvent singure pe timpul nopții.
Atunci când alegeți un astfel de produs, aveți în vedere că unele au o precizie mai mare decât altele. Astfel, este necesar să verificați:
performanțele produsului,
materialele folosite,
fiabilitatea în timp,
țara de proveniență și precizia cu care este aruncat proiectilul spre țintă.
Un model recomandat este pistolul cu bilă de cauciuc FORT care beneficiază de caracteristici performante și o bună rezistență în timp. Aceste arme de autoapărare dispun de o țeavă perfect lisă, sunt realizate din oțel calitativ superior și sunt fiabile. Pistoalele FORT sunt ideale atunci când se dorește achiziționarea unei arme de autoapărare. Sunt create în fabrica de armament militar SIA FORT Ucraina, respectând standardele militare de performanță și precizie. Dar cel mai important avantaj al unui astfel de aparat, dincolo de caracteristicile ce ține de producția sa, constă în siguranța pe care ți-o oferă în fata neprevazutului.
Aparatul pentru electroșocuri
Dispozitivele cu electroșocuri pentru autoaparare sunt acele arme care lansează șocuri electrice spre o anumită țintă.
Atunci când alegem un aparat pentru electroșocuri trebuie să ținem cont criterii precum modul de a fi purtat și capacitatea de a fi simplu de utilizat. Trebuie sa avem în vedere că există 2 tipuri de aparate cu electroșocuri:
care implică un contact apropiat cu agresorul,
care pot fi declanșate de la depărtare.
Important este ca arma sa fie mereu la îndemână, mai ales când ne deplasăm singuri noaptea sau prin zone periculoase.
Deși presupune șocuri scurte, ele au voltaj mare. Dispozitivele generează o descărcare electrică ce întrerupe temporar funcțiile musculare și motorii ale agresorului. În același timp, provoacă un anumit nivel de durere, în timp ce atacatorul rămâne conștient.
Tensiunea eliberată de aparatele electroșoc este cuprinsă între 30.000 și 150.000 de volți. Reacția este imediată, iar efectul este temporar (circa 15 minute). Acest timp variază în funcție de zona unde a fost aplicat. Totuși, dispozitivul oferă suficient timp victimei să cheme ajutor sau să ajungă chiar într-un punct de siguranță.
În funcție de felul în care vrei să-l porți, exista dispozitive de autoapărare electroșoc sub formă de:
telefon,
baston
lanternă.
Cele tip telefon sau lanternă sunt ușor de camuflat. Variantele tip baston permit imobilizarea agresorului de la o anumită distanță confortabilă, fiind preferate de persoanele în vârstă.
Cele mai recomandate sunt device-urile Taser - arme cu electroșoc cu care poți opri de la distanță un atacator, inclusiv unul fugar. Dispozitivul Taser proiectează unde care pot trece prin îmbrăcămintea agresorului, imobilizându-l pe o durată limitată de timp. Spre deosebire de aparatele care funcționează pe bază de baterii, acest dispozitiv necesită reîncărcare după fiecare utilizare. Dezavantajul ar fi că este mai greu de camuflat.
Portul armelor destinate autoapărării
Conform legii 295/2004 din România, cei care posedă arme de autoapărare au dreptul să poarte o singură armă neletală în vederea autoapărării (dintre cele achiziționate legal). Arma se poarta doar cu avizul care atestă dreptul de port și folosire.
Interdicții legate de armele de autoapărare
Exista și excepții, adică acele situații în care portul armei de autoapărare este interzis. Este vorba mai exact de locuri aglomerate, instituții, adunări publice sau alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege.
O altă excepție este legată de influența băuturilor alcoolice, produselor și substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte asemănătoare, care afectează capacitatea rațiunii.
Testarea armelor de autoapărare
Chiar dacă sunt neletale, specialiștii din domeniul armelor recomandă reglarea și testarea periodică a pistoalelor de autoapărare. Aceste procese se realizează exclusiv în poligoane de tir amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Este important ca proprietarii armelor sa fie conștienți de efectele și puterea armelor pe care le dețin. În eventualitatea unor situații limită, ei trebuie să reacționeze întotdeauna prompt și în cunoștință de cauză. Fiecare tip de pistol are o descărcare diferită. Din acest motiv, e esențial ca pistoalele să fie folosite de către persoane care au testat acțiunea lor în prealabil.
Recomandarea specialiștilor din domeniu se referă la folosirea unei arme de autoapărare doar în situația în care am epuizat toate celelalte opțiuni pașnice de a rămâne în siguranță.
Deasemenea, în situația unui conflict sau amenințare nu este recomandată scoaterea unei arme de autoapărare cu scopul de a amenința agresorul. Adesea, atunci când se văd amenințați, agresorii pot avea reacții imprevizibile și periculoase. Folosirea armelor de autoapărare este justificată doar dacă ne este pusă în pericol integritatea corporală și siguranța vieții. Este reconfortant să știi că ai și această variantă - cea a unei arme cu care să ripostezi la un atac. A avea o armă la dispoziție te ajută să îți păstrezi luciditatea în situații limită și să evaluezi mai bine pericolul.
Concluzii
Tot ce trebuie să știm este că fiecare dintre noi putem să avem la îndemână o armă de autoapărare atunci când ne simțim expuși la amenințări. Astfel de dispozitive sunt disponibile chiar și online, la prețuri accesibile. Alege varianta de armă de autoapărare care crezi ca se potrivește cel mai bine situațiilor la care ești expus în viața de zi cu zi.
17 Comentarii
Bună ziua ma interesează un pistol cu bile de cauciuc ce autorizație îmi trebuie pt el?
Pentru a putea cumpăra un pistol cu bile de cauciuc trebuie în primul rând să urmați cursul de 80 de ore și examen .
Dfyuu
Bună ziua vreau sa știu dacă aveți un magazin de prezentare și intre ce ore este deschis
Pentru a folosi un aparat cu electrosocuri cu scopul de autoaparare este nevoie de un aviz din partea politiei?
Deci daca am inteles tot corect, pot sa purta o singura arma de autoparare, doar nu in istitutii(scoala etc ) ?
Citește regulamentul
Armele de tip airsoft care folosesc bile de cauciuc pot fi folosite ca și arme de autoapărare ? Și dacă da necesită autorizare ?
Daca am făcut armata un an și jumătate la antiaeriana și am avut în dotare un AKM cu care am făcut trageri și aplicații credeți că mai e nevoie sa fac 80 de ore de cursuri???!!!.Eu am avut o armă de autoapărare cu toate actele in ordine și cu permis de port arma până când am primit o invitație de la poliția română să le duc armă și permisul deoarece mi se expirase permisul care de fapt nu avea termen de expirare.Asa că am pierdut câteva mii de Ron doar pentru că statul român face regulile după bunul plac și le aplica și retroactiv.Cine îmi poate face dreptate???
Singur. Data viitoare poartă arma fără permis și fără să o ai înregistrată la Poliție. Că după coxul metalurgic din capul lor tot aia e și dacă ai și dacă n-ai. In felul ăsta nici nu ți-o pot cere pentru că nu știu de ea. Nici bătăi de cap in cazul uzului pentru avertisment, n-ai nice ce nici pe cine să informezi, arma nu există. Așa legislație nu încurajează decât existența armelor neinregistrate. E mult mai simplu și rapid. Ilegal? Da. Viața și integritatea mea, a familiei, proprietatea, bunurile și în general cam tot ce intră în sfera asta nu le pot lăsa pe mâna statului. Garantat NU! Pe principiul decât să plângă mama, mai bine plânge mă-sa.
Bine zis Mustata....in privința apărării din partea statului român .
dupa pensionare am facut un curs pentru acchizionarea unei arme neletale pe auto aparare,arat ca eu am facut 3 ani de armata,arma am cumparato din GERMANIA dela un magazi unde se vinde l-a liber,l-a intrare in romania am declarato unde am platit vama,acasa am fost l-a politie unde am declarato ca sa intru in legalitate.
Se poate detine in geanta si un dispozitiv cu electrosocuri si un spray cu piper? Spray-ul il tin pentru caini.
Adica ce ati scris mai jos se aplica doar armelor pentru care trebuie permis, nu?
Conform legii 295/2004 din România, cei care posedă arme de autoapărare au dreptul să poarte o singură armă neletală în vederea autoapărării (dintre cele achiziționate legal).
Multumesc
Cel de sus
Unde se fac cele 80 de ore de curs pt a îmi lua un pistol.???
Eu sunt persoana cu handicap ♿ și îmi trebuie pentru autoapărare.
Buna ziua.Daca detin un baston cu electrosocuri am nevoie de autorizatie ?Multumescò
Daca imi cumpar pistol cu bile de cauciuc imi trebuie permis de port armă?
Daca cumpar ara cu bile de cauciuc am.nevoie de permis port arma?
Da am cumparat acu ctiva ani cand aveam firma de electronice reparatii,nu m-ai am firma si am vrut sa dau l-a politie pistolu cu cartusele ne letale,biroul dela politie m-a indrumat sa-l predau l-a un centru de vazari si arme ne letale,m-am prezentat l-a biroul respecti in care Dna.a spus ca trebue sa platesc 950 pentru al trimite l-a verificar l-a care eu am spus de ce sa platesc in primul rand sunt pensiona si-l dau pe gratis.Intreb autoritatile de ce sa platesc eu renunt l-a totu pe gratis,cine imi face dreptate in privinta asta care este de competenta politiei.
Da eu renunt pe gratis cu toate ca l-am cumparat din GERMANIA iar in romania am platit vama,l-am inscris unde am platit toate taxel,eu sunt pensionar si imi cer 950 le,unde sa ma adresez pentru dreptate.
Da eu sunt cetatean roman in varsta,sunt pensionar si trebue sa platesc circa o jumatate de pensie,sa mi se dea articolu-decretul ca trebue sa plates cand eu il ofer pe gratis,cer sa mi se raspunda o persoana juritica,multumesc.
Se pare că-n România a te apăra de un intrus, un bătăuș, un individ violent, devine infracțiune la câte se cre. E în avantaj atacatorul. De ce nu te înregistrează magazinul de unde-l cumperi decât să pierzi zile pe la poliție? Vânzătorul cred că este și el controlat de poliție.
De ce sa pierzi timpul pe la Politie, mai bine devii infractor si sunt nevoiti sa umble ei dupa tine pana apare prescrierea faptei.
Scrie un comentariu