Fiecare vânător are responsabilitatea de a-și achiziționa arma de vânătoare în vederea practicării activității. Armele de vânătoare sunt arme ce sunt folosite în special pentru vânatul animalelor, diferențiindu-se de cele de apărare. Alegerea lor este o decizie dificilă, care se bazează pe o documentare temeinică în prealabil.

Pasionații de vânătoare ce au obținut permisul necesar pentru a practica această activitate se confruntă mereu cu problema achiziției armei de vânătoare. Important de menționat este că cei care doresc să practice vânătoarea trebuie să aleagă rațional arma în vederea respectării legilor din România și totodată a garantării securității celor din jur.

În rândurile următoare, vei regăsi informații utile despre criteriile pe care trebuie să le ai în vedere la achiziționarea armei de vânătoare potrivită pentru tine. Este important să deții cunoștințe despre specificațiile armelor de vânătoare pentru a face alegerea corectă.

Care sunt criteriile pe care le ai în vedere la alegerea armei de vânătoare?


Este greu să alegi arma potrivită pentru tine dacă nu deții câteva cunoștințe despre vânătoare. Armele de vânătoare sunt reglementate în funcție de regiune, interval de timp etc. Legile din România privind vânătoarea de vânat de dimensiuni mari precizează un diametru minim pentru aceste arme. Utilizarea armelor de foc nu este permisă în regiuni:

 • cu un număr ridicat de populație;

 • care prezintă un relief restrictiv.

Potrivit legislației, practicarea activității este permisă prin deținerea unui permis de vânătoare permanent sau temporar. Pentru obținerea permisului, persoana în cauză trebui să participe la minim 1 an de pregătire, sub îndrumarea unei asociații vânătorești care gestionează un fond cinegetic din România.

În ceea ce privește vânătorii străini, aceștia pot practica vânătoarea în baza unui permis temporar. Armele de vânătoare trebuie utilizate strict pentru a captura prada, iar alicele trebuie să prezinte un calibru de până la 5 mm.

Există numeroase criterii pe care trebuie să le iei în considerare la achiziționarea modelului potrivit pentru tine. Cele mai importante sunt:

Tipul de teren și de vânat 


Dacă vânătoarea are loc într-o zonă de munte, în mod cert mult de jumătate din vânat este mare, din acest motiv, vânătorii trebuie să își aleagă arme cu țevi ghintuite. Glonțul este elementul cheie la aceste arme, dar este esențial să se țină cont de efectul pe care îl are acesta, fiind mult mai periculos în comparație cu alte arme. Dacă vânătoarea se desfășoară la câmpie, cele mai bune arme care oferă o bună vizibilitate sunt cele cu țevi lise. Aceste tipuri de armă pot fi utilizate cu alice, acestea prezentând o rezistență mare la condiții neprielnice ale vremii. Armele pot fi folosite pentru vânatul păsărilor. Un aspect esențial la aceste arme este calibrul. Dacă alegi arme cu țevi lise, atunci trebuie să știi că numărul calibrului este diferit de diametru (numărul este invers proporționat cu puterea). Spre exemplu, calibrul 36 exprimă o putere redusă, iar calibrul 4 prezintă o putere mare.

Armele cu țevi lise se împart în:

 • Arme cu țevi juxtapuse - cele 2 țevi sunt una lângă alta (în plan orizontal;

 • Arme cu țevi bock - cele 2 țevi sunt suprapuse (în plan vertical);

 • Arme semiautomate;

 • Arme cu mecanism tip pompă.

Bugetul alocat achiziției


În vederea stabilirii bugetului pentru achiziția armei, vânătorii trebuie să-și prioritizeze nevoile. Dacă doresc să investească într-o armă de vânătoare pe care să o utilizeze câțiva ani, atunci clar bugetul va fi pe măsură. 

Pentru majoritatea vânătorilor cu experiență, arma reprezintă o adevărata bijuterie, fiind realizată din materiale scumpe și gravuri deosebite. De obicei, aceștia achiziționează mai multe arme de calibru diferit, potrivite pentru fiecare tip de vânat. Pentru vânătorii aflați la început, se recomandă alegerea unei arme cu 2 țevi și o utilizare maximă de 2 cartușe (cu cât focusul este mai mare, cu atât tehnica se va îmbunătății considerabil). Dacă întreținerea armei este constantă, cu siguranță aceasta va funcționa o perioadă lungă de timp.

Pentru a lua decizia corectă, este esențial să compari avantajele tehnice pe care le oferă fiecare model.

Funcționalitatea în utilizare și estetica armei 


În prezent, cele mai cunoscute arme pentru vânătoare cu cele de tip juxtapusa, bock sau arme semiautomate. Mai ales pentru cei începători, aceste arme prezintă un sistem simplu, cu o siguranță și rapiditate în utilizare. Puștile semiautomate sunt cele mai utilizate de către cei aflați la început, fiind cunoscute pentru fiabilitatea lor și ușurința în folosire. 

Pentru zonele montane, foarte mulți vânători își îndreaptă atenția spre achiziționarea unor carabine de vânătoare. Acestea sunt special concepute din materiale rezistente pentru a oferi o bună durabilitate și performanțe superioare. Pe lângă aspectul funcționalității, se are în vedere și designul armei. Cei care își achiziționează o armă de vânătoare sunt atenți și la stilul deosebit al acesteia, alegând întotdeauna un model clasic, elegant cu gravuri speciale.

Pentru a verifica fiabilitatea armei de vânătoare pentru care dorești să te îndrepți, este indicat să ai în vedere:

 • Precizia și viteza de funcționare;

 • Greutatea armei;

 • Accesoriile oferite;

 • Recomandările specialiștilor și a vânătorilor cu experiență.

Foarte mulți vânători aleg arma de vânătoare și în funcție de producător. La nivelul Europei, sunt foarte mulți producători, ce au în spate o adevărată istorie în ceea ce privește armele de vânătoare, reușind ca fiecare model fabricat să ofere o personalitate distinctă fiecărui vânător. Printre cele mai cunoscute branduri se numără Merkel, Roessler Titan, Beretta, Fabarm, Caesar Guerini etc. Armele de vânătoare concepute de aceste branduri se remarcă prin:

 • Caracteristici tehnice performante;

 • Eleganța detaliilor tehnice;

 • Tehnologii inovative;

 • Fiabilitate remarcabilă.

Concluzii

Pentru a obține reușita în activitatea de vânătoare, este necesar să deții o armă pe măsură. În vederea alegerii puștii de vânătoare potrivită pentru tine, trebuie să ai în vedere tipul de vânătoare și prada vizată. 

Pentru a achiziționa arme de vânătoare la cele mai înalte standarde, specialiștii MLD Guns oferă numeroase modele de o funcționalitate ireproșabilă și o fiabilitate remarcabilă. MLD Guns pune la dispoziție o gamă largă de arme, echipamente și accesorii destinate activității de vânătoare.