Arma de autoaparare reprezintă astăzi una dintre opțiunile sigure prin care o persoană își asigură protecția, în contextul în care se confruntă cu o situație ce îi pune viața în pericol. Menirea ei este să garanteze siguranță în situații periculoase, în niciun caz de a răni pe cineva.

În prezent, există tot mai mult interes din partea oamenilor în ceea ce privește obținerea permisului de port armă, pe fondul garantării unui nivel înalt de protecție și securitate al propriei persoane și nu numai. 

Tot mai multe statistici ne dovedesc faptul că putem fi expuși într-un context agresiv sau periculos, în care doar prin soluții sigure și la îndemână ne putem garanta siguranța noastră și a celor dragi. Din acest motiv, este esențial să acordăm atenție atât tehnicilor de apărare, cât și mijloacelor prin care am putea răspunde cu succes nevoii de protecție și securitate.


Deținerea unei arme de autoaparare implică un nivel înalt de expertiză în privința modului de folosire, aliniat desigur la cadrul legal în vigoare. Arma de autoaparare trebuie să fie autorizat de către un personal calificat, pentru a respecta toate reglementările legale. 

De asemenea, în permis sunt trecute detalii esențiale despre arma deținută: marca, tipul, serie etc. Cu toate acestea, obținerea permisului nu este singura condiție pentru ca cineva să dețină o arma de autoaparare, fiind necesară și alte autorizări.

Multe persoane aleg să își achiziționeze pistoale cu bile de cauciuc, ele fiind arme de autoapărare sigure și eficiente, ce oferă certitudinea unui nivel înalt de protecție în fața unui posibil atac.


  1. Care este procedura de obținere a unui permis de port armă ?

Mai întâi de toate, cei care vor să obțină o autorizație de procurare a armei de autoapărare, trebuie să se asigure că îndeplinesc câteva criterii esențiale, cum ar fi vârsta minimă de 18 ani. Pe lângă această condiție, persoana în cauză trebuie să:

  • nu aibă nicio condamnare anterioară;

  • nu fie considerată inculpată în nicio împrejurare;

  • fie sănătoasă atât din punct de vedere psihologic, cât și din perspectivă medicală;

  • nu fie catalogată un pericol public, care să atenteze la siguranța, integritatea și viața celorlalte persoane din jurul său.

Astfel, pentru a deține o arma de autoaparare, o persoană trebuie să urmeze cu strictețe o procedură care implică un număr generos de condiții, ce trebuie să fie respectate pentru ca ordinea publică să nu fie pusă în pericol și pentru a nu exista victime.

De asemenea, cei interesați să obțină permisul, trebuie să facă dovada faptului că au absolvit un curs care conține o componentă teoretică și una practică. Nu toate persoanele care intră în posesia unei arme știu automat cum să o folosească, astfel că există riscul creării unor erori grave. În cadrul lecțiilor, personalul autorizat, ce deține o expertiză în acest sens vor oferi instruirea necesară pentru toți cursanții să învețe cum să utilizeze adecvat și în cele mai sigure condiții o arma de autoaparare.


Persoana care achiziționează o astfel de armă în condițiile impuse de legislație este obligat ca în termen de 3 zile lucrătoare de la data procurării să se prezinte la organul de poliție ce a emis autorizația pentru revendicarea permisului de armă.

Termenul de valabilitate a permisului este de aproximativ 5 ani, urmând ca apoi să fie reînnoit. Procedura de reînnoire a permisului constă în respectarea tuturor condițiilor menționate anterior. De asemenea, pentru prelungirea duratei permisului, trebuie să se facă dovada faptului că proprietarul armei a mers anual la poligonul autorizat de trageri. Excepție fac doar cei care folosesc arme de vânătoare.


  1. Care sunt condițiile pentru purtarea pistolului de autoapărare pe stradă?

Proprietarul armei de autoapărare are responsabilitatea de a păstra atât pistolul, cât și muniția în condiții de maximă securitate în momentul în care se deplasează pe stradă, pentru a nu exista riscul ca cineva să fie rănit. De asemenea, arma nu trebuie să intre în posesia persoanelor care nu au permis. Poate să fie utilizată doar în spații special amenajate (în poligoane autorizate), în condiții de legitimă apărare sau în caz de nevoie. 

În ceea ce privește armele de vânătoare, acestea pot fi utilizate în cadrul activității de vânătoare, în condiții de legitimă apărare sau în cazuri de maximă necesitate, așa cum este prevăzut în legislație.

În situația aprovizionării armelor cu muniție, aceasta trebuie să fie realizată doar de la armurierii autorizați, existând posibilitatea de cumpărare a muniției potrivite, înscrise în cadrul permisului. 

Organele de poliție au oricând posibilitatea de a face verificări în privința sănătății fizice și psihice a titularului armei, atunci când suspectează anumite nereguli în comportamentul său. Dacă refuză să fie verificat în maximum 30 de zile, drepturile asupra permisului vor fi anulate, conform Legii nr. 295/2004. De asemenea, permisul poate fi suspendat oricând organele autorizate sesizează apariția unor

„indicii comportamentale”, care necesită o „examinare urgentă psihologică și/sau medicală (...)”.


În concluzie, persoanele care vor să procure, să dețină și să poarte o arma de autoaparare pe stradă, trebuie să se asigure că respectă toate condițiile impuse de cadrul legal în vigoare, în vederea utilizării sigure și în parametrii legali.

Specialiștii recomandă ca folosirea unei arme de autoaparare doar în situația în care soluțiile pacifiste de a fi în siguranță nu funcționează.

Pentru cei care sunt în căutarea unei arme de autoaparare, MLD GUNS pune la dispoziția lor numeroase soluții care impresionează prin calitate la cele mai înalte standarde și fiabilitate de excepție.