Activitatea de vânătoare este o adevărată provocare pentru orice vânător, iar pentru a garanta succesul este nevoie de un echipament corespunzător ce include pe lângă armă și câteva accesorii vanatoare importante. 

Această activitate nu mai este privită ca o necesitate, ci ca pe un hobby sau un mod dinamic de a petrece timp de calitate în mijlocul naturii. Pentru pasionații de vânătoare, activitatea reprezintă un stil de viață, aceștia fiind mereu preocupați de:

 • acumularea de cunoștințe cu privire la animale; 

 • noi metode de a vâna;

 • a dezvolta abilități cheie precum autocontrolul, agilitatea și precizia.

Pentru orice vânător cu experiență sau fără, echipamentul de vânătoare este esențial, iar alegerea lui implică numeroase aspecte precum locația, sezonul sau prada urmărită. Dacă ești un vânător începător este important să acorzi atenție tuturor aspectelor legate de această activitate, mai precis de la permisul de vânătoare până la accesorii și arma de vanatoare.

În rândurile următoare vei descoperi informații utile despre rolul echipamentului în activitatea de vânătoare și ce accesorii sunt necesare într-o astfel de expediție.

Rolul echipamentului de vânătoare


Echipamentul de vânătoare are o importanță deosebită în asigurarea unei experiențe de succes. 

Fiecare vânător își alege elementele esențiale de vânătoare în funcție de țintă, locație, sezon sau alte aspecte legate de preferințele lui în materie de vânătoare. Având în posesia sa echipamentul corespunzător, cu siguranță vânătorul își va mări șansele, iar eficacitatea în timpul activității va fi mult mai ridicată.

Însă nu doar echipamentul este esențial, ci și permisul de vânătoare permanent sau temporar. Este primordial ca practicarea acestei activități să se efectueze potrivit cadrului legal din România. Din acest motiv, cei interesați de vânătoare trebuie să se documenteze cu privire la:

 • Legislația care reglementează această activitate;

 • Specificațiile armelor de vânătoare;

 • Măsurile necesare pentru a garanta siguranța celor din jur. 

În acest context, echipamentul de vânătoare joacă un rol cheie atât în timpul vânătorii, cât și după capturarea vânatului.

Echipamentul și accesoriile necesare în activitatea de vânătoare 


Înainte de orice achiziție, se recomandă parcurgerea regulilor ce trebuie respectate în regiunea în care se desfășoară vânătoarea. 

În regulament, sunt specificate cu exactitate locația, tipul de armă permis sau speciile de animale ce pot fi vânate. Astfel, te poți orienta mult mai ușor în alegerea armei, echipamentului și a accesoriilor de vanatoare.

Arma de vânătoare și muniția

Arma de vânătoare și muniția sunt primele elemente ce trebuie achiziționate. Dacă activitatea se desfășoară într-o regiune montană, cu siguranță sunt necesare arme cu țevi ghintuite. În schimb, dacă se efectuează vânătoarea în zonă de câmpie, armele recomandate sunt cele cu țevi lise, deoarece sunt mult mai potrivite pentru vânatul de dimensiuni reduse. 

Se regăsesc numeroase modele de arme potrivite pentru vânătoare, însă este indicat să mizezi pe recomandările specialiștilor sau a vânătorilor cu o vastă experiență în domeniu. Important de menționat că în activitatea de vânătoare nu doar calitățile armei este esențială, ci și experiența și talentul vânătorului.

În ceea ce privește muniția, vânătorul trebuie să se informeze cu privire la tipul de vânătoare la care participă. În funcție de speciile de animale urmărite, vei achiziționa și tipul de cartuș.

Articole vestimentare de vânătoare

Îmbrăcămintea adecvată poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește siguranța și succesul vânătorii. În plus, este necesar ca hainele alese să fie de calitate și confortabile pentru a nu exista riscul unei agitații inutile care ar afecta mișcările în timpul vânătorii. Totodată, un aspect cheie este și rezistența hainelor în contexte nefavorabile de vreme. 

Se recomandă piese vestimentare potrivite sezonului în care are loc activitatea de vânătoare. În materie de echipament de vânătoare, fiecare vânător optează pentru cel tip camuflaj, fiind ideal pentru integrarea cu succes în natură.

Un alt aspect esențial este legat de controlul mirosului care ar putea fi simțit de animalele vizate. Există numeroase specii de animale care au un simț dezvoltat al mirosului și pot detecta imediat o prezență străină în apropiere. Din acest motiv, este indicat să alegi articole vestimentare care să lase pielea să respire, dar să permită totuși un control al mirosului în maniera în care să nu îngreuneze procesul de capturare. 

De asemenea, în condiții de vreme instabilă, este necesară și purtarea unor articole vestimentare termice, pe sub echipament. Acestea sunt confortabile și garantează ventilația, astfel încât să nu creeze neplăceri din perspectiva confortului termic.

Rucsac pentru vânătoare

Rucsacul face parte din echipamentul oricărui vânător. Cel mai potrivit rucsac este cel care:

 • Este realizat din material moale și rezistent - acesta trebuie să prezinte un nivel ridicat de rezistență la uzură și la factorii de mediu. În momentul achiziției unui astfel de rucsac, este oferită și o husă de siguranță pentru protecție împotriva ploii sau umezelii.

 • Asigură un nivel ridicat de confort în utilizare - forma rucsacului este un aspect important, acesta fiind necesar în garantarea unei stabilități în timpul expediției de vânătoare. Cele mai multe modele au prevăzute prinderi căptușite și ajustabile care ajută la îmbunătățirea confortului.

 • Prezintă o compartimentare optimă privind arma și alte accesorii vanatoare - compartimentarea contribuie la o organizare eficientă a obiectelor, pe categorii. Spre exemplu, există și compartimente izolate termic sau special realizate pentru atașarea armei de vanatoare și a muniției. 

Astfel, achiziționarea unui rucsac de vânătoare este primordială, având în vedere particularitățile sale funcționale.

Accesorii vanatoare

Pentru a avea o experiență deosebită de vânătoare trebuie să ai în vedere câteva obiecte utile în timpul expediției. Este important să fii pregătit și echipat cu toate instrumentele necesare, pentru a avea siguranța unei reușite. Printre principalele accesorii vanatoare necesare menționăm:

 • Mănuși de cauciuc - dacă ai la îndemână mănuși de cauciuc, atunci ai posibilitatea de a te proteja în natură de diverși factori. De asemenea, în momentul capturării vânatului, acestea sunt de mare ajutor.

 • Lanterne, binoclu - acestea contribuie la îmbunătățirea vizibilității pe tot parcursul expediției de vânătoare;

 • Chemătoare pentru prădători - sunt obiecte special realizate care imită sunete ale animalelor rănite sau în pericol. Acest sunet atrage animalele de pradă, care sunt ținta vânătorilor.

 • Frânghii rezistente - este indicat ca în rucsacul de vânătoare să existe o astfel de frânghie. Într-o astfel de activitate, circumstanțele impun achiziția unei frânghii necesare atât înainte de capturare, cât și după;

 • Obiecte ascuțite care vă pot ajuta în timpul activității;

 • Trusă medicală - este nelipsită din echipamentul vânătorului. Având în vedere că această activitate implică și riscuri, se recomandă o bună pregătire în acest sens. Astfel, este bine să incluzi în trusă analgezice, bandaje sau creme pentru tratarea posibilelor răni ale pielii.

Concluzii

În vederea obținerii unei experiențe reușite de vânătoare este important să deții un echipament complet și corespunzător acestei activități. MLD Guns pune la dispoziția pasionaților de vânătoare o gamă diversă de arme, echipamente și accesorii destinate acestei activități, la cele mai înalte standarde de calitate.