Vanatoarea este o activitate practicată de foarte multe persoane, cu precădere de bărbați, fiind privită ca un moment de recreere și relaxare în natură. Pentru a te putea numi vânător este necesar să ai cunoștințe avansate despre speciile de animale sau păsări ce pot fi vânate și despre habitatul natural al acestora. Vânătoarea nu reprezintă doar un sport, deși necesită un efort fizic considerabil, ci o activitate practicată cu multă pasiune, ținând cont bineînțeles de cadrul legal în vigoare.

Pe lângă satisfacția pe care o au vânătorii privind timpul petrecut la vânătoare, aceștia se bucură în mod deosebit de:

  • abordarea corectă prin care trebuie prinsă prada;

  • alegerea armelor de vânătoare potrivite tipului de vânat ales.

Dincolo de toate aceste aspecte, este important ca orice vânător să cunoască temeiul legal al acestei activități, mulți deținând informații eronate și riscând să comită o infracțiune, mai ales în ceea ce privește vanatoarea pe timp de noapte.

Ce trebuie să știi despre vanatoarea pe timp de noapte?

Cei care doresc să se îndrepte către această activitate trebuie să cunoască faptul că vanatoarea pe timp de noapte nu este permisă pe teritoriul țării noastre. Acest tip de activitate este complet interzisă în timpul nopții, fapt prevăzut prin lege. Încălcarea prevederilor legislative se sancționează aspru, fapt pentru care este indicat să eviți exercitarea acestei activități în afara timpului, dar și a spațiului în care este permis.

Conform prevederilor legislative din România, vânătoarea se poate practica doar în timpul zilei, în anumite perioade și zone special stabilite. De asemenea, nu toate speciile de animale și păsări pot fi vânate după bunul plac al vânătorilor, ci doar cele permise prin lege, aceștia fiind nevoiți să dețină, în primă instanță actele necesare care să le ateste calitatea de vânător.

Cum se desfășoară vânătoarea pe timp de zi?

În ceea ce privește vânătoarea pe timp de zi, aceasta este singurul tip de activitate de acest fel permisă în România. Desigur, chiar și în acest context trebuie respectate câteva reguli stricte privind modul de vânătoare și armele și accesoriile care pot fi utilizate pe teritoriul țării noastre.

Dacă ești un vânător aflat la început de drum, este esențial să cunoști cât mai multe informații privind acest hobby atât de interesant. 

În cursul ultimelor decenii, această activitate a fost reglementată de mai multe ori, în prezent fiind aliniată la cerințele europene din acest domeniu. Astfel, au fost stabilite o serie de principii privind modul de desfășurare al activității de vânătoare. În țara noastră vânătoarea se desfășoară în scop recreativ sportiv, dar și pentru:

  • asigurarea echilibrului ecologic;

  • realizarea unor diverse cercetări științifice;

  • ameliorarea calității populațiilor faunei;

  • scop didactic.

Pentru a putea vâna, fiecare vânător trebuie să dețină un permis de vânătoare și să respecte condițiile impuse de către cadrul legal. Mai precis, această activitate este permisă doar în anumite perioade de timp și zone bine delimitate, cu acordul Asociațiilor de vânători.

Fondul de vânătoare de pe teritoriul României cuprinde o mare diversitate de specii de animale care pot fi vânate de către cei pasionați de această activitate. Datorită reliefului eterogen, dar și a climei variate, în țara noastră sunt prezente aproape toate speciile de vânat, specific european.

De ce echipament ai nevoie pentru a merge la vânătoare?


Dincolo de cerințele menționate anterior, trebuie să știi că există reglementări și pe partea de arme de vânătoare. Acest aspect este esențial întrucât în România există diverse interdicții privind utilizarea anumitor instrumente sau accesorii pentru vânătoare. De exemplu, utilizarea camerei cu termoviziune (montată pe armă) este interzisă deoarece vanatoarea pe timp de noapte nu este permisă.

Înainte de a alege armele și accesoriile de care ai nevoie, este necesar să te gândești ce tip de vânat te interesează, având în vedere că există categorii diferite de animale, care s-ar putea să necesite echipament diferit. Totuși, printre principalele lucruri ce nu trebuie să lipsească din echipamentul pentru vânătoare menționăm:

  • arma de vânătoare (arme semiautomate - potrivite pentru vânătorii începători, carabine de vanatoare - ideale pentru zonele montane, având și particularități tehnice mult mai performante);

  • Piese vestimentare specifice (costum de camuflaj, vestă, bocanci, mănuși etc.);

  • Binoclu de vanatoare;

  • Cuțit de vânătoare;

  • Toc pentru armă;

  • Trusă pentru întreținerea armei;

  • Walkie talkie (radio portabil) – ideal pentru comunicarea în grupuri de vânătoare;

  • Alte accesorii și arme în funcție de tipul de vânătoare abordat.

Alegerea echipamentului de vânătoare poate părea o misiune dificilă dacă nu ai prea multă experiență în acest domeniu. Însă, apelând la sfaturile altor vânători experimentați sau al specialiștilor care furnizează acest tip de arme sau accesorii de vânătoare, cu siguranță vei reuși să faci alegerile potrivite pentru o activitate reușită.

Concluzii

În România este permisă doar vânătoare pe timp de zi în perioade de timp și spații special stabilite în acest scop, iar orice vânător care vrea să practice această activitate este nevoit să respecte prevederile legislative aflate în vigoare. 

Pentru a reuși să excelezi și să petreci un timp de calitate în timpul acestei activități, este necesar să fii bine echipat și să folosești armele corespunzătoare. Așadar, specialiștii MLD GUNS, îți pune la dispoziție numeroase modele de arme de vânătoare, precum și accesorii la cele mai înalte standarde, ce impresionează prin particularități tehnice remarcabile, tehnologii de ultimă generație și design modern.

Alege întotdeauna produse performante, aliniate nevoilor și dorințelor tale actuale!