Într-un contextul nesigur al mediului actual al societății, oamenii se preocupă din ce în ce mai des de siguranța și protecția lor. Tot mai frecvent, persoanele și-au îndreptat atenția asupra mijloacelor prin care își pot garanta siguranța, armele de autoapărare fiind printre primele opțiuni sigure și eficiente.

Popularitatea lor a devenit tot mai evidentă, însă întreg procesul de obținere a unui permis privind armele de autoapărare este unul complex. Este de la sine înțeles că deținerea unei arme de autoapărare necesită responsabilitate, iar a fi un deținător legal al acesteia impune cunoașterea și înțelegerea condițiilor legale.

În rândurile următoare vei regăsi informații utile despre cadrul legal privind armele de autoapărare și utilizarea pistoalelor cu bile de cauciuc, acestea reprezentând o soluție eficientă în ceea ce privește legitima apărare.

Prevederile legale privind armele de autoapărare

legislatie pistoale cu bile de cauciuc

Potrivit legii 295/2004, armele de autoapărare sunt considerate “arme neletale scurte, realizate în vederea răspândirii gazelor toxice, iritante, de contracarare și proiectile de cauciuc, pentru legitimă apărare”.

Dreptul de a poseda o armă poate fi primit în cazul armelor de vânătoare, de tir sau de autoapărare, acordându-i deținătorului opțiunea de a păstra arma la locuința înregistrată în actul de identitate (în condiții prevăzute de lege), în contextul respectării reglementărilor legale. Acest drept îi oferă titularului posibilitatea de a utiliza arma de apărare doar în scopul pentru care a fost permisă achiziționarea ei, mai exact în situația de legitimă apărare.

În privința armelor neletale, acestea pot fi achiziționate doar dacă cazierul judiciar este curat. De asemenea, este nevoie de un certificat medical eliberat de o instituție sanitară specializată, în care să fie specificat că utilizatorul este apt pentru a obține o astfel de armă. Esențial este și obținerea avizului psihologic, din care să reiese că persoana este aptă să dețină și să utilizeze arme și muniții. Acest aviz trebuie acordat de un psiholog autorizat pentru realizarea acestei evaluări.

Solicitanții trebuie să urmeze un curs de instruire atât teoretică, cât și practică în sfera armelor și munițiilor. Acest curs se efectuează prin intermediul unei instituții autorizate.

Conform legii, cei care dețin arme de autoapărare prezintă dreptul de a purta o singură armă neletală (obținută legal) pentru legitimă apărare și în baza avizului care confirmă acest drept de port. 

Totodată, există cazuri în care portul acestui tip de armă este nepermis, mai exact în instituții, întruniri publice, spații suprapopulate sau alte locații în care utilizarea acestora este interzisă prin lege.

Ce trebuie să cunoști despre armele de autoapărare?


Armele de autoapărare sunt concepute pentru a fi de folos persoanelor care se tem de un posibil atac provocat de agresori, fără a exista riscul de a le pune viața în pericol. 

Sunt numeroase cazuri în care atât pe timp de zi, cât și pe cel de noapte sunt jefuite sau hărțuite persoane, iar în astfel de situații limită, o armă de apărare poate fi soluția pentru garantarea siguranței lor.

În numeroase situații, victima avertizează atacatorul de deținerea unei arme de autoapărare, descurajându-l de la intențiile sale.

Conceperea unui plan de autoapărare


Pentru a face față cu succes unui posibil atac este necesar realizarea unui plan adecvat, având în vedere următoarele aspecte:

  • Cunoașterea armei de autoapărare - trebuie să cunoști toate reglementările legale în vederea utilizării acesteia. Din acest motiv, participarea la un curs de instruire este primordială deoarece ai posibilitatea de a practica și de a învăța de la specialiști mânuirea corectă a armei de autoapărare. Există cazuri în care mecanismele de siguranță a armelor neletale sunt dificil de operat, fapt care te va încetini dacă nu știi să le utilizezi (spre exemplu, spray-uri de autoapărare);

  • Accesul rapid - este esențial ca în timpul unui atac, să ai accesul facil la arma de autoapărare. Căutatul prin buzunar sau prin geantă îi oferă timp prețios atacatorului, fiind un dezavantaj pentru tine;

  • Atenție sporită - cele mai bune planuri includ evitarea unor locații sau persoane periculoase. Conștientizarea mediului înconjurător și menținerea unei distanțe față de posibilele amenințări reduc semnificativ șansele de a fi atacat. Totodată, cunoașterea unor posibile ieșiri sau trasee facile te ajută în situațiile de acest tip.

Spre exemplu, numeroase persoane își îndreaptă atenția asupra pistoalelor cu bile de cauciuc, fiind arme de autoapărare sigure și eficiente. Dar, trebuie să ai în vedere că obiectivul apărării nu este niciodată câștigarea unei lupte, ci supraviețuirea unui posibil atac. De aceea, trebuie să înveți cum să utilizezi această armă pentru a scăpa nevătămat.

Mai mult decât atât, pistoalele cu bile de cauciuc se recomandă a fi folosite doar în cazuri limită.  Cu toate că sunt din cauciuc, bilele prezintă fie un interior metalic cu înveliș cauciucat, fie o asociere de materiale, în care cauciucul se află într-o măsură redusă. Scopul cauciucului îl reprezintă în principal diminuarea efectelor pe care le produce.

Deși prezintă un risc mai mic decât gloanțele clasice, bilele de cauciuc pot cauza leziuni serioase sau, în situații excepționale, chiar și deces. De aceea, trebuie să fie utilizate cu mare atenție și prudență.

Ce urmărești la achiziționarea pistoalelor cu bile de cauciuc?

Pistol cu bile de cauciuc FORT 10R - cal. 9mm P.A. (10R) - Arme cu bile de cauciuc - Fort (by www.mldguns.ro)

În vederea achiziționării acestora, în mod cert este nevoie de permis de port-armă și o cunoaștere în detaliu a legilor care prevăd folosirea acestora. 

Este esențial, ca pistoalele cu bile de cauciuc să fie eficiente și ușor de utilizat. La particularități, trebuie să fii atent la:

  • Specificațiile tehnice (pentru a răspunde nevoilor tale de siguranță);

  • Precizia și acuratețea în folosire (bila trebuie să prezinte o traiectorie exactă);

  • Durabilitatea și rezistența în timp;

  • Reglementările cu privire la regimul armelor și munițiilor;

  • Producătorul sau locul de proveniență.

Cele mai recomandate sunt pistoalele cu bila de cauciuc FORT. Acestea sunt considerate cele mai eficiente arme de autoapărare la momentul actual. Ele prezintă o structură din oțel de calitate superioară, fiind recunoscute pentru durabilitatea și siguranța în funcționare. 

Armele de autoapărare FORT sunt concepute în fabrica de armament militar SIA FORT Ucraina, îndeplinind toate standardele militare în ceea ce privește obținerea performanțelor superioare. 

Garantarea siguranței și eficiența în utilizare reprezintă cele mai importante caracteristici ale pistoalelor FORT. Datorită acestor aspecte cheie, pistoalele cu bila de cauciuc FORT sunt astăzi cele mai apreciate arme de autoapărare din România, pentru cei ce dețin permis de port armă.

Concluzii

Armele de autoapărare reprezintă o soluție sigură pentru cei ce își doresc o siguranță și o protecție a vieții lor, în situația expunerii unor situații limită. Însă, este nevoie de o cunoaștere în detaliu a prevederilor legale privind portul și utilizarea armei de autoapărare. 

Respectând cadrul legal, îți poți achiziționa arma de autoapărare ce corespunde cel mai bine nevoilor sau situațiilor frecvente la care ești expus.